X-Partner om virus situasjonen og hvordan holde hjulene i gang

X-Partner om virus situasjonen og hvordan holde hjulene i gang

20. mars 2020

Tekst/Foto: Trine Spord/X-Partner

Næringslivet trenger beslutninger for å holde hjulene i gang. X-Partner setter alle kluter til for å opprettholde planlagt forretning med andre i nettverket og håper i det lengste at de vil unngå permitteringer av hele staben. Vi spør om det ikke nå er viktig at bedrifter bruker denne tiden til å gjøre prosjekter gyteklare og som kan rulles ut umiddelbart når utfordringene rundt koronaviruset er over.

Tekst: Trine Spord, Foto: X-Partner

- Det er viktig for både underleverandører og vareleverandører at vi holder hjulene i gang, sier Jarle Asheim. Vi er i den heldige situasjonen at selskapet fremdeles har god likviditet, men vi er nødt å være kritisk til alle løpende avtaler og gjøre en kvalifisert evaluering av hva som er virksomhetskritisk og hva som kan vente. Vi må likevel være obs på at det er store fallgruver som ligger foran oss. Vi opplever at store deler av landet er svært ineffektive og vi føler beslutningstagere venter på noe de ikke kan gjøre noe med. Forskyvning av beslutningsprosesser er derfor en konskevens av dette. 

Mangelfull kunnskap om digitale løsninger 

Han føler at der er vanskelig å nå frem med kommunikasjon og budskap, da hjemmekontor-løsningen ikke åpner for særlig dialog innenfor deres forretningsspekter. 

- Det er litt «in» å være utmeldt for tiden. Dette forsterker og øker den negative spiralen blant mange bedrifter. En dag vil det være umulig å få booket møter og solgt noen ting som helst. Vi har heller ikke noe fasit på hvordan vi skal opprettholde «guffen» og vil nok sannsynligvis gjøre tilpasninger om salget uteblir totalt. Jeg presiserer at situasjonen er ytterst forståelsesfull og SMB markedet tør ikke gjøre noen anskaffelser nå. 

Både vi og samfunnet snakker om Skype og Teams og annet. Dette er tingen i disse dager da dører er lukket og porter låst. Nå viser det seg at det er mangelfull kunnskap for mange knyttet til denne muligheten. Her kan man dele dokumenter, presentasjoner, signere elektroniske avtaler, jobbe med løsninger etc. Mange får det dessverre ikke til. Da blir hjemmekontoret litt mindre spennende for både selger og kjøper, påpeker han. 

Unntakstilstanden kan føre til vinn-vinn i salg 

Jarle Asheim mener at det å tilpasse seg dagens unntakstilstand er helt avgjørende for om hans bedrift og andre i samme situasjon skal kunne klare seg. -Vi prøver å være positive og snur alle steiner ved å gjøre ting billigere for kunder. Det kan være refinansieringer av dyre avtaler fra konkurrenter og tilpasninger av serviceavtaler og å tilby hjemme printere. For å nevne noen eksempler. Dette er en vinn-vinn situasjon da det gir både inntekt for selger og besparelse for kjøper. 

Vi har også kjøpt inn store kvanta av forbruksartikler og printere til eget lager. Vi er selvsagt svært bekymret for at distributørene, som ofte er knyttet til andre land, får grensestopp eller i verste fall egne permitteringer og dermed varestopp. En god likviditet gir oss et bra konkurransefortrinn, enn så lenge. 

Vi er en liten bedrift som har fått merke situasjonen som alle andre og må prioritere å sikre arbeidsplassen til våre ansatte når nasjonen og verden er friskmeldt. Vi har rundt 1000 større kopimaskiner plassert i distriktet. Når arbeidsplassene er tomme blir det heller ikke tatt kopier og desto lavere omsetningsvolum. 

Maleren Bjarnoll AS med stor ordre fra X-Partner 

Maleren Petter Bjarnoll AS med hele arbeidsstyrken har sist uke og denne uken hatt full jobb hos oss. Det er oppgradering av møterom med maling, listarbeid og nedsenket tak som står på programmet. Oppdraget var bestilt for en tid tilbake. Maleren Bjarnoll er et helt naturlig førstevalg med allsidige Petter i front, sier Jarle Asheim. Vi har samarbeidet godt i nettverket gjennom flere år, og når man trenger noe – og spesielt i slike tider som nå – er det et selvfølgelig valg å se til sine nettverksvenner. Det er helt klart at vi må stå sammen nå og støtte hverandre om vi kan, sier han. 

Men i disse ekstraordinære tider, tenkte du noen gang på å trekke ordren for å sikre egen økonomi? 

- Oppdraget var bestilt for en tid tilbake. Vi hadde en usignert avtale med Petter Bjarnoll. Denne gjennomførte vi. Vi kunne i lys av situasjonen gjerne ventet med dette, men valgte å gjennomføre oppgraderingen da den hadde en betydning for Maleren Bjarnoll. Jeg tror det er viktig, om man har mulighet til det, å prøve å la hjulene gå rundt både i leverandør og kundesammenheng nå slik at vi ikke graver et stort hull og hopper ned i alle sammen. Hvis alle driver med beslutningsvegring nå spørs det vel om ikke vi havner i det store sorte hullet alle sammen. 

Satser på sosial møteplass i egne lokaler

Å handle hos noen du har tillit og kjennskap til gir mange fordeler. En av dem er at leveransen blir førsteklasses, for den som leverer ønsker å levere godt til noen man er i nettverk med, svarer han. Det beste av alt er at «Stokebaren» fremstår som ny med fulle «tanker», fortsetter Jarle som er glad for at den er åpen i denne perioden fremover. Alle kunder, leverandører, nettverk og samarbeidspartnere er hjertelig velkommen innom – selvsagt en om gangen. Men det gir jo bare rom for kvalitets-samtaler og å knytte seg end tettere til sine relasjoner, avslutter han. Han er fortsatt optimist på at X-Partner AS  skal holde det gående gjennom krisen og forhåpentligvis lenge etter det.

 

Les også

Godt Nytt År!
29.12.2020

Godt Nytt År!

Tekst/Foto: Trine Spord Thomassen

Året vi snart legger bak oss har vært langt utenom det vanlige for alle. For mange av våre medlemsbedrifter har 2020 vært alt annet enn en dans på roser. Spesielt innen visse bransjer er skadene store og av mer langvarig art. Men noe positivt som kom ut av pandemien er at de fleste bedrifter har omstilt seg raskt og effektivt med det resultat at de er blitt mer digitaliserte

 

Les mer
SATS med årets sprekeste julekalender!
03.12.2020

SATS med årets sprekeste julekalender!

Tekst/Foto: Trine Spord, forskning.no/SATS 

SATS kommer med årets sprekeste julekalender i år. Vi vet alle at det er mye som skal ordnes i desember, samtidig som vi skal hygge oss litt ekstra. Men husk at det ikke er optimalt å ta en hel måned treningspause, sier Birthe Kristiansen i SATS Bergen. Spesielt i disse nedstengingstider er trening viktig for å ta vare på sin mentale helse. 

 

Les mer