Da Aslak Sverdrup ble spurt om å bli ny direktør for Akvariet begynte hjertet å banke litt ekstra av ren entusiasme. Nå gleder han seg til å utvikle Akvariet til et formidlingssenter i verdensklasse.
Tekst: Janne Vibeke Rosenberg
Foto: Ole Kristian Olsen
– Akvariet er en av Bergens stoltheter og en nasjonalskatt. Å få lov å utvikle et nytt Akvariet og Bergen som havby, ser jeg på som et privilegium, sier Sverdrup, som har erfaring fra Avinor, Bestia Risk Consulting, DNO og Forsvaret, i tillegg til offentlige og private styreverv. Han er utdannet ved Sjøkrigsskolen, NHH/NTNU og Forsvarets Høgskole. Sverdrup tiltrådte som direktør 1. mars.
Fra luft til vann
45-åringen kommer fra stillingen som lufthavndirektør på Flesland hvor han jobbet i syv år. Her har han vært sentral i å utvikle Nye Flesland, Vestlandets hovedflyplass.
– Å jobbe som lufthavndirektør var en fantastisk jobb på alle mulige måter, og jeg trivdes veldig godt der. Jeg har fått være med å utvikle flyplassen, og har vært igjennom en periode med ekstremt mye positiv endring de siste årene med utvikling av ny terminal og ny flyside. Etter å ha vært der siden 2012, ønsket jeg å utfordre meg selv på noe nytt. Jeg ønsket å sette prosjektet i drift, men når det var gjort, har jeg vært klar på at jeg kunne være åpen for noe nytt, sier han.
Og nettopp det å få være med å utvikle nye Akvariet var en slik utfordring han ventet på.
– Akvariet har en svært viktig rolle i Bergen. Å få være med på å utvikle det nye Akvariet i Bergen, som skal spille en sentral rolle i å formidle kunnskap om havet til barn og ungdom og også eldre generasjoner, er et arbeid som blir ekstremt viktig på tvers av mange bedrifter og akademiske institusjoner her i Bergen. Å få til dette er det som trigget meg til å ta jobben, sier Sverdrup.
Jobber med konseptet
Han forteller at det allerede er laget en visjon og en strategi for å etablere Nye Akvariet, hvor målet er å skape et nytt formidlingssenter i verdensklasse i Bergen. Sverdrup skal videreføre dette arbeidet.
– Det å samle Norge og byen om at vi har behov for et verdensledende Akvarium i Bergen, og få det finansiert er ikke en liten oppgave. Nå står vi midt i en mulighetsstudie, der første utkast skal være levert om to uker, og vi bruker mye tid på å lande det riktige konseptet i denne mulighetsstudien. Det er så langt vi har kommet i prosessen, sier han.
Gode barndomsminner
Sverdrup har alltid interessert seg for havet og besøkte Akvariet da han var barn og mens han studerte på Sjøkrigsskolen på 90-tallet. Ett av de første bildene som ble tatt av han er nettopp fra Akvariet.
– Dette bildet fikk jeg av min far, og det viser meg og min storebror foran tanken med sjøløvene i noen brune 70-talls klær, sier han og forteller videre at han alltid har vært opptatt av dyr og fisker.
– Jeg har hytte på Sørlandet, og jeg har alltid fisket veldig mye, forteller han.
Noe av det Sverdrup synes er det kjekkeste med den nye jobben er å se entusiasmen til barna som besøker Akvariet.
– Å se en haug med barn i refleksvester og store smil, det gir meg energi, sier Sverdrup, og berømmer de ansatte for å spre kunnskap om havet på en god måte.
Kamelonledelse
Nettopp det å lære og lytte til sine ansatte synes Sverdrup er viktig. Han er veldig opptatt av tillit, rask fremdrift og beslutningshastighet og har utviklet en ledelsesteori som han kaller kamelonledelse.
– Det er en form for hybridledelse hvor man jobber mye med kultur og tillit, samtidig som det skal være rettferdighet i organisasjonen. Her på Akvariet er det mange faglig dyktige mennesker. De er høyt motiverte og lever og ånder for jobben sin. Min oppgave blir å bli kjent med den enkelte, hva som motiverer dem og samtidig sørge for at man tar gode, felles beslutninger, sier han.
Det som også er sentralt i kamelonledelse er å tilpasse seg situasjonen man er i, noe han har god erfaring fra ettersom han har ledet alt fra spesialsoldater til arbeidere uten utdannelse i Mosambik.
– Jeg tror min lederprofil passer godt inn her på Akvariet, og når jeg får kjennskap til systemet og de ansatte så skal jeg gjøre alt jeg kan for å være en samlende god leder som kan ta driften av dette akvariet videre på en fin måte. Det jeg kan bidra med, sammen med det nettverket jeg har i Bergen, er å puste liv i strategien, og realisere planene om et nytt Akvariet i Bergen. Det har jeg utrolig lyst å få til, sier Aslak Sverdrup entusiastisk.
Nettverksbygging
Akvariet har vært medlem av Nordic Arena i tre år, og ifølge salgs- og markedssjef på Akvariet, Veline Høyland, har medlemskapet gitt dem et bredere nettverk.
– Jeg ser på Nordic Arena både som et businessnettverk, men like viktig er kunnskapsdeling og erfaringsutveksling. Ved å bli bedre kjent med ulike mennesker og bransjer kan nye muligheter og business oppstå. Vi håper at vår tid i Nordic Arena har ført til at flere vet at Akvariet er både et familie- og opplevelsessted og et unikt arrangementssted. Vi har fått et bredere nettverk som igjen gir nye muligheter for å skape kjennskap og «top of mind» av Akvariet med hensyn til business, sier Høyland.
Vil du anbefale Nordic Arena til andre firma?
– Jeg vil anbefale Nordic Arena til rette selskap, det er ikke et sted for alle. Nordic Arena kan være en god måte å bygge kjennskap til bedriften, bygge nettverk og kunnskap og tilslutt business, sier Veline Høyland.
I fjor sommer valgte Nordic å legge årets relasjonstur til Haag i Nederland. Valget var enkelt, byen er en attrasksjon som få har besøkt, og nettverkets konsept bygger på nye spennende destinasjoner hvor de reisende også skal få oppleve ny kultur i tillegg til fag og samvær. Med suveren hjelp fra Accommodate er årets tur kvalitetsikret og godkjent av selskapets glade gode Edvard Bjørkliås.
Når nettverket samles skjer det alltid noe magisk. Når menneskene byr på seg selv, er rause med hverandre og vil det beste for hverandre, ja da kan du neppe finne en annen arena du kan utvikle deg selv og businessen din på.