Brenner for miljøet

Brenner for miljøet

fredag 8. februar 2019

Havet oversvømmes av avfall, og hvis utviklingen fortsetter vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050. En av bedriftene som står i front for strandrydding og andre miljøtiltak, er Ragn-Sells som er totalleverandør på gjenvinning, og den største aktøren innen næringsavfall i Bergen.  

Tekst: Janne Rosenberg, Cox Kommunikasjonsbyrå
Foto: Trude Brun Wilhelmsen, TbW Foto AS

 

– I dag er det 200 elever på Tysnes og 400 i Øygarden for å rydde i strandsonen, og i løpet av juni skal flere hundre elever fra videregående skole plukke avfall i sitt nærområde og langs kysten. Ragn-Sells sponser transport, ryddeutstyr, håndtering og gjenvinning av avfall, sier Christine Molvik, salgsrådgiver for gjenvinning og miljø i Ragn-Sells. Elevene blir oppfordret til å registrere funn slik at Uni Research kan kartlegge hvilke typer avfall som kastes, for å se på hvor man kan stanse tilførselen. 

Bidrar til å holde kysten ren 
Ragn-Sells samarbeider tett med Norges MiljøvernforbundNaturvernforbundetNorges Jeger- og Fiskerforbund og Bergen og Omland Friluftsråd. De sponser også ideelle organisasjoner, og enkeltpersoner hvor målet er et renere Norge.

Ragn-Sells er hovedsponsor til Hold Norge Rent som arrangerer Strandryddedagen, en kollektiv ryddedugnad som har vært organisert av Hold Norge Rent siden 2011. Avfallet som samles inn kan leveres gratis hos Ragn-Sells. 

Men de forholder seg ikke kun til én uke i året. 
– Avfall fra strandrydding kan leveres gratis til våre gjenvinningsstasjoner året rundt, så lenge man har registrert seg på ryddeportalen til Hold Norge Rent, sier Molvik. Gjenvinningsbedriften setter også ut containere til strandryddeaksjoner der det er aktuelt. 

Tall fra Hold Norge Rent viser at 76 prosent av avfallet som ble ryddet fra norske strender i fjor var plast. Det samme viser internasjonale funn. 
– Vi merker at det er en stor holdningsendring i samfunnet, og mye av engasjementet har blitt utløst av den strandede hvalen på Sotra i fjor. Men det er langt fra nok. Det er fremdeles en lang vei fra engasjement på Facebook til deltakelse.  De fleste blir overrasket og beveget over funn på rydding, og ønsker å bidra mer, sier Molvik. 

Estimert bistår Ragn-Sells med 1000 big bags i året. En medium big bag tilsvarer seks søppelsekker. For å organisere avfallet har Ragn-Sells 5000 containere og 5000 beholdere på hjul. Gjenvinningsbedriften har 50 biler på veiene i Hordaland som henter og frakter avfall. 

Viktig å ta vare på ressursene 
Ragn‐Sells ble etablert i 1881 og er en 100 % familieeid gjenvinningsentreprenør etablert i Norge, Sverige, Danmark, Estland og Polen. Kjernevirksomheten er transport, sortering og bearbeiding av avfall fra næringslivet og private kunder. Avfallet sorteres i rene varer og materialgjenvinnes til nytt papir, papp, plast, metall, og sekundært energigjenvinnes gjennom forbrenning, til energi og fjernvarme. Ragn-Sells tilbyr bilsanering og sanering for oppdrettsanlegg, og innen kort tid, båtsanering. Trond Leganger, regionsjef for Ragn-Sells på Vestlandet, er stolt over miljøfokuset til bedriften. 
– Vi låner jorden av de som kommer etter oss. Det er viktig å bry seg, og for hver og en som engasjerer seg, vil det utgjøre en forskjell. Den viktigste oppgaven for oss i Ragn-Sells er å ta vare på ressursene i avfallet. Vi jobber derfor kontinuerlig med innovasjon for å løfte avfallet oppover i avfallshierarkiet og øke gjenvinningsgraden. Vi er opptatt av å ta vare på samfunnet rundt oss, og er det første selskapet i Norge som er sertifisert på samfunnsansvar, sier han. 

Som eneste selskap i Bergen leverer Ragn-Sells gips til materialgjenvinning, i stedet for deponi.           
– Vi har også på plass nytt utstyr for gjenvinning av isopor, noe som vil være av stor betydning for blant annet fiskeindustrien, sier Leganger. 

Trevirke brukes til nytt materiale eller biobrensel i varmekraftverk, og papp, plast og metaller materialgjenvinnes til råvarer for salg eller nye produkter. 
– Dette er sirkulærøkonomi. Avfall som gjenvinnes er fullverdige råvarer til nye produkter og byggematerialer. Det som ikke kan materialgjenvinnes, avsettes til forbrenning hos BIR Avfallsanlegg i Rådal. Dette for å spare miljøet og unngå unødvendig transport til Sverige, sier han. Ut i fra miljøregnskap og som samfunnsansvarlig er det viktig for Ragn-Sells å ha et tett samarbeid med lokale aktører og forbrenne avfallet lokalt.

I tillegg til fokus på gjenvinning og ombruk, tilbyr Ragn-Sells kurs og rådgivning innen farlig avfall og avfallshåndtering. De har også kompetanse for Miljøfyrtårn-sertifisering, noe som er høyaktuelt i forbindelse med anbud. 
– På kundebesøk gjennomgår vi bedriftens rutiner, og kommer med forslag til forbedret utstyr, utsortering og avfallshåndtering. Alle ønsker å være miljøbevisst og vi hjelper dem dit, sier Leganger. 

Skal skape Norges grønneste nettverk 
Ragn-Sells har vært medlem i Nordic Arena i seks år. Det har ført til gode relasjoner og nye kunder, og de har ansvar for avfallshåndteringen til flere av Nordic Arena-medlemmene. 
– Vi har en god dialog i nettverket, og mange avtalte møter fremover. Vi er opptatt av å bruke bedriftene i Nordic Arena, samarbeide og spille hverandre gode, sier de. Nå skal Ragn-Sells gjøre Nordic Arena til Norges grønneste nettverk. 
– Vi oppfordrer alle medlemmene til å være med på strandrydding, eller til å skape andre miljøtiltak. Her må vi komme sammen, og tenke kreativt. Alle skal være med, sier de entusiastisk. Leganger og Molvik har snakket med flere aktører allerede, og de er udelt positiv. 
– Vi gleder oss til et tverrfaglig samarbeid, til å løfte i lag, og profilere samarbeidsbedrifter og nettverket som et foregangs miljøsamarbeid. Nordic Arena skal bli Norges grønneste nettverk, og da er vår oppgave å være lokomotivet. Ingen kan gjøre alt – men alle kan gjøre litt. Ta kontakt med oss – og se hva vi kan gjøre for din bedrift, sier Trond Leganger og Christine Molvik.

Les også

Eventyrlige Voss
02.04.2024

Eventyrlige Voss

Når nettverket samles skjer det alltid noe magisk. Når menneskene byr på seg selv, er rause med hverandre og vil det beste for hverandre, ja da kan du neppe finne en annen arena du kan utvikle deg selv og businessen din på.

Les mer
Surprise med fullt hus
14.02.2024

Surprise med fullt hus

Hva får medlemmene i nettverket til å fylle opp plassene i et konsept som ingen vet hva de går til? Er det nysgjerrigheten, er det å bli overrasket, eller er det menneskene i nettverket?

 

Les mer